•  Mysig butik på landet
  •  Sveriges största riktiga butik
  •  Helsvenskt
  •  3-års garanti

Vi har AAA rating

För tidig utlösning

För tidig utlösningEtt genomsnittligt samlag varar i 7,3 minuter enligt en amerikansk studie från 2008. Undersökningen baseras på svar från bland annat erfarna psykologer, läkare och terapeuter som kommit fram till att ett samlag i snitt pågår mellan tre och tretton minuter utan förspel.

Lider man av för tidig sädesavgång, så får man utlösning inom några sekunder upp till 1 minut. En del män får utlösning även under förspelet. Oavsett om du har sex i 4 sekunder eller 5 minuter så kan du vilja förlänga njutningen. Du upplever då ett problem att du kommer för tidigt. Vilket innebär att det är individuellt vad man upplever som för tidig utlösning. Som regel kan man säga att om det uppstår problem i samlivet på grund av att mannen inte kan kontrollera sin sädesavgång, så kan det definieras som för tidig utlösning.

Det finns inte så många studier om hur vanligt detta problem är. Det finns en amerikansk studie som påtalar att ca 29 % av alla män har problem med för tidig utlösning. Vanligaste är problemet hos yngre män. Besväret är dock väldigt tabubelagt och många män vill inte prata om det.


Vad kommer problemet av?
Orsakerna varierar från person till person. Den vanligaste orsaken är sexuell osäkerhet. Rädsla ökar spänningen, vilket i sin tur framkallar snabbare utlösning. Många yngre män lider därför av problemet, då är det i de allra flesta fall övergående.

Brist på neurotransmittern serotonin anses också vara en orsak.

Nervositet och prestationsångest kan vara andra anledningar.

Det kan även bero på en inlärd vana från onani i barndomen.

Ibland kan stress, erektionsproblem, sjukdom, medicinering eller överkänsligt ollon vara orsaken.


Vad kan du göra åt problemet?
Du kan dra ut penisen ur slidan när man känner att utlösningen närmar sig och fortsätta när man lugnat ner sig lite.

Du kan träna på olika sätt för att lära sig behärska kroppen och utlösningen. Detta kan du göra exempelvis genom att träna upp dina bäckenbottenmuskler, genom knipövningar. Du kan lära dig hejda utlösningen genom att andas djupt och spänna bäckenbottenmusklerna.

Ha längre förspel innan samlag och tillfredsställ din partner på bästa sätt. Om din partner redan fått orgasm så kan du koncentrera dig mer på din egen njutning och behöver inte ha dåligt samvete om du kommer för tidigt. Det blir då också mer avstressande för dig, vilket i sig kan göra att du kan hålla på längre.

Undvika att tänka negativt, t ex genom att fokusera på problemet, vilket ofta förstärker det ytterligare. Ha en avspänd och positiv attityd. Var istället tacksam att du faktiskt får utlösning och orgasm.

Vid samlag kan du (t ex under missionären) inte röra dig så mycket utan ha en mer gungande rörelse. Du kommer då att gnugga din bäckenbotten mot kvinnans klitoris. Ditt ollon stimuleras mindre medan kvinnan stimuleras mer.

Töm blåsan innan sex. En full blåsa gör att det känns som om du måste ejakulera, och då kan det vara svårare att låta bli.

Ta god tid på dig om du har sex på egen hand. Om du har tålamod med dig själv så kommer du också ha tålamod tillsammans med din partner.

Tryck på penis med tumme och fingrar högst upp eller längst ner på penis för att förhindra utlösningen. Du kan också trycka på mellangården (strax framför anus men före penisroten).

Tänk tankar som inte är upphetsande för att fokusera på annat än njutningen, vilket kan göra att du ”svalnar av” lite.

Ibland kan det vara bra att prata med någon utomstående om problemet och det kan finnas lösningar som du inte tänkt på. Det kanske finns en sex- och samlevnadsterapeut på din ort som du kan kontakta.

 
PRODUKTTIPS

Det finns en del produkter som du kan testa för att fördröja utlösningen, fördröjande medel är en sådan produkt. Dessa medel tar bort lite av känseln, vilket gör att man oftast kan hålla på längre innan man får utlösning. Glöm inte vänta ca 10 minuter innan sexuell aktivitet så medlet har trängt in i huden. Detta för att inte din partner ska påverkas.
Gå till kategori Fördröjande medel

En del män tycker att en potensring, som du sätter på nere vid penisroten, fördröjer utlösningen. Pröva gärna.
Gå till kategori Potensringar

Genom att använda kondom så kan ollonet blir lite mindre känsligt, vilket gör att du kan hålla på längre. Det finns även kondomer med fördröjande medel.
Gå till kategori Kondomer

Författare: Lis Jacobsson
Populärast i kategorin
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Eros Aqua Water
Eros Aqua Water
69 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO G Spot Rabbit
Satisfyer PRO G Spot Rabbit
699 kr
Köp
Info
Twilight Pheromone Men
Twilight Pheromone Men
299 kr
Köp
Info
Dolfinger
Dolfinger
349 kr
449 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info