•  Mysig butik på landet
  •  Sveriges största riktiga butik
  •  Helsvenskt
  •  3-års garanti

Vi har AAA rating

Kvinnan efter förlossningen

Efter förlossningen kan allt kännas omtumlande. Det första dygnet är du antagligen hög på endorfiner. Du stannar vanligtvis kvar på BB en till tre dagar. Hur påverkad du är av den smärtlindring du fick under förlossningen beror helt på vad du valde. Du behöver mycket sömn den första tiden. Ta hand om dig!
Efter förlossningen är många känslor i omlopp, samtidigt som du påverkas av hormonerna i kroppen. Du ska känna dig som en mamma. Du ska vara ansvarsfull, ge kärlek och trygghet till det lilla barnet. Visst känns det fantastiskt? Eller gör det inte det?

Första dygnet

Det första dygnet är du antagligen hög på endorfiner och har svårt att sova och att släppa barnet. Försök vila för det kommer du att behöva. Livmodern drar ihop sig med så kallade eftervärkar och då kan du känna dig lite öm. Du blöder från underlivet, så kallat avslag. Byt binda ofta.
Direkt efter förlossningen är bebisen ganska pigg och kan vilja suga på bröstet. Efter några timmar somnar barnet och kan sova flera timmar i sträck. Sedan börjar en mer oregelbunden sömn. Ta tid på dig att se, känna och lukta på ditt barn. Vänta förslagsvis med att ringa och berätta för släkt och vänner. Första dygnet kommer aldrig mer igen.

Första veckan
Du stannar vanligtvis kvar på BB en till tre dagar beroende på om du haft komplikationer eller om du är förstföderska eller inte. Du har fortfarande mycket vätska i kroppen som ska ut, så du kommer att kissa oftare än vanligt. Du kan få bristningar i underlivet vilket är helt normalt. Det kan kännas obehagligt och smärtsamt. Under några dagar kan det vara besvärligt att gå på toaletten. Du är fortfarande öm och känner av eftervärkar när livmodern drar ihop sig.
Någon gång under de första dagarna rinner mjölken till. Brösten är då också mycket ömma och stela men det går över på några dagar. Det tar 14 dagar till en månad innan mjölken reglerats efter barnets behov, ibland längre. Ju mer du ammar desto mer mjölk produceras. Det kan kännas som om mjölken fullständigt svämmar över. Passa på och frys in överflödet, det kan vara bra att ha senare som extra tillskott.
Någon gång under första veckan hör Barnavårdcentralen (BVC) av sig. Om du inte hör från dem går det bra att ringa själv.

Hur smärtlindring påverkar

Hur påverkad du blir i efterhand av den smärtlindring du fick under förlossningen beror helt på vilken smärtlindring du valde, hur länge den verkat och hur du mår i övrigt. Om du fått kraftig smärtlindring kan du känna dig en aning avtrubbad och dämpad upp till något dygn. De flesta medel har ingen större påverkan. Morfin till exempel kan sitta i ungefär sex timmar. Har du genomgått kejsarsnitt kan det ömma i såret i några veckor. Läs mer om de olika smärtlindringsmetoderna under Förlossningen och Smärtlindring. Tala med din barnmorska eller BVC-sjuksköterska om du är orolig.

Känslorna

Många känslor är i omlopp. Du påverkas dessutom av alla hormoner i kroppen. Det är fullt naturligt att du känner dig lite upp och ned.
Tredjedagsgråten eller Maternity blues
Det är vanligt att man efter cirka tre dagar går in i en svacka. Under förlossningen producerar kroppen endorfiner och oxytocin som ger en avslappnande effekt. När dessa ämnen avtar kan det följas av ett bakslag. Det underlättar om du får stöd av din partner eller någon du känner och litar på. Sömnrubbningar kan starta en depression så se till att sova mycket. Planera inte för mycket utan ta dagen som den kommer. Tredjedagsgråten går över på några dagar.

Depression
En del kvinnor är deprimerade längre, närmare bestämt 10 till 15 procent av alla kvinnor som föder barn. Det kallas för postpartumdepression. På BVC får du stöd om du lider av detta. Du kan också vända dig till den barnmorska du gick till under graviditeten. Du kan läsa om det i menyn till vänster.
Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från er barnmorska eller BVC.

Sömn
Du behöver mycket sömn den första tiden. Barnet sover oftast bäst under de tidiga morgontimmarna och på förmiddagen. Se till att du följer barnets sömnrytm istället för att propsa på att sova på natten, vilket du oftast ändå inte får. Du behöver inte ställa krav på dig själv att vara vaken på förmiddagen för att städa och fixa. Det är bättre att sova när barnet sover. Dygnsrytmen fixar sig senare.

Underlivet
Du har avslag i några veckor efter förlossningen. Avslag är en slags blodblandad flytning från såret i livmodern som håller på att läka. Använd binda, inte tampong. Duscha gärna underlivet efter varje toalettbesök med svag stråle. Använd inte tvål för mycket eftersom slemhinnorna är känsliga och kan bli irriterade. Badda försiktigt med ren handduk och byt binda ofta. Du känner dig också öm men smärtan går över. Om du har mycket ont kan du ta smärtstillande med paracetamol. 

Toalettproblem
Om du har problem med att kissa eller bajsa, pröva att försiktigt trycka en binda mot mellangården. Du kan också kissa i duschen med svag vattenstråle. Ofta är det urinen som gör att det svider. Vatten kan lindra svedan. Du kan också ta smärtstillande en stund före besöket. Försök gå regelbundet och ät mycket fibrer. Drick i mängder, det mjukar upp avföringen. Du kan också pröva lokalbedövande salva runt stygnen strax före toalettbesöket. Det är bra att röra på sig eftersom det påskyndar läkningen.

Infektion
Det finns risk för infektion så var uppmärksam på tecken på infektion som feber, magont och illaluktande flytningar. Om du misstänker att du har en infektion ska du höra av dig till din barnmorska eller gynakuten direkt eftersom du behöver få vård snabbt.

Kontroll när du fött barn

Cirka tio dagar efter förlossningen blir du kontaktad av din barnmorska. Hon vill se att allt går bra och om du behöver stöd av något slag. Efter ytterligare tolv veckor blir du erbjuden att gå på ett besök på barnmorskemottagningen. Nu är du i princip helt återställd. På efterkontrollen brukar man också prata preventivmedel. Det betyder inte automatiskt att du är redo att ha sex men det kan vara bra att vara förberedd. Börja med knipövningar så fort du kan och orkar.

Träning
Precis efter att du fått barn ser du ut ungefär som du gjorde i femte månaden. Det tar några dagar till några veckor för livmodern att dra ihop sig. Det är väldigt individuellt hur lång tid det tar för magen att bli platt och för kroppen i övrigt att återhämta sig. Börja med enkla magövningar. Var försiktig om du haft besvär av bäckenuppluckring då ligamenten fortfarande är sköra. Promenader är bra. När du kommer hem kan du gå några kvarter med vagnen för att sedan öka på allt eftersom du orkar. Efterhand som du återhämtar dig så kan du börja träna med knipkulor för att återfå styrkan i bäckenbotten. Vi rekommenderar att du väntar till efter efterkontrollen med att knipkuleträna.

Ta hand om dig!

Det är en stor händelse att få barn och vara med om en förlossning. Det viktigaste när du fött barn är att ta hand om dig, barnet och din familj. Många i omgivningen ställer krav på att få komma på besök. Ta hjälp av din partner eller någon anhörig att mota bort eventuella oönskade besök. I början räcker det att du koncentrerar dig på att lära känna ditt barn, sova så mycket som möjligt och att lära dig amma. Låt det ta den tid det tar att komma underfund med er nya verklighet. Många upplever att de lever som i en "bubbla". Det tar ofta några månader innan saker och ting faller på plats.

Sök vård
Om du upplever det som oerhört jobbigt att få barn är det viktigt att prata med någon i din omgivning som du känner förtroende för. Det kan vara din partner, mamma, bror eller någon annan du litar på. Vet du inte hur du ska hantera situationen, prata med personalen på BVC. De har hört det mesta förut och är vana att hantera den här typen av frågor.

Källa: Vårdguiden

Populärast i kategorin
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info
Perform rings 3p
Perform rings 3p
99 kr
Köp
Info
Eros Aqua Water
Eros Aqua Water
69 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Munstycke 5p
Satisfyer PRO 2 Munstycke 5p
129 kr
Köp
Info
Eros Woman Silicone Care 100ml
Eros Woman Silicone Care 100ml
219 kr
Köp
Info