Om menskopp
Detta är en kopp i medicinskt silikon, den är tillverkad för att samla upp menstruationsblodet under den tiden som du har mens. Menskoppen har en slät yta vilket gör att bakterier inte kan fastna på den. Menskopp är ett modernt och miljövänligt mensskydd utan kemikalier. Det är ett fullvärdigt alternativ till bindor och tamponger. Den har en lång livslängd i upp till 15 år med korrekt underhåll, den är på så sätt väldigt ekonomisk.
Så för du in din menskopp
Se till att dina händer är rengjorda vid hanteringen av menskoppen. Desinficera din menskopp innan första användningen. Det kan du göra genom att koka den med steriliseringstabletter eller rengöra den med ett bakteriedödande medel (tips hittar du i slutet på denna artikel).
Använd ett vattenbaserat glidmedel vid införandet, om du är känslig i underlivet så kan du använda ett silikonglid speciellt avsett för silikonprodukter.
Vik din menskopp två gånger på längden så att den blir smalare, innan insättning. För in den vikta menskoppen i vaginan och vrid den lite medans du håller dess nedre del och låt den veckla ut sig. Den brukar inte kännas av när den sitter rätt placerad. Dock kan man känna av utdragspiken och om den sticker långt ut så kan man klippa av den lite eller helt. Viktigt att du slappnar av speciellt de första gångerna när du för in din menskopp
Det är inte ovanligt att man för in sin menskopp alldeles för långt upp i slidan. Lite olika hur långt upp man behöver sätta sin menskopp. Testa och känn av hur just du vill ha det.
Placering av menskoppen
Vanligtvis så sätter man en menskopp längre ned i slidan, än vad man gör med en tampong.Om du för in ett finger i slidan så finns normalt livmodertappen ovanför eller bredvid fingertoppen. Från livmodertappen kommer mensblodet ut. Här i höjd med fingertoppen för man normalt in en tampong framför.
Din menskopp däremot placerar du lite längre ned, exakt var beror lite på storleken på din slida, samt vilken storlek på menskoppen som du har. Sätt in din menskopp i den smala passagen precis innanför slidöppningen eller precis ovanför. Här i denna passage sitter massor av muskler.
Sätter du menskoppen i denna smala passage så kommer piggen att stick ut helt eller delvis ur slidan. Här märker du om du behöver klippa av piggen något eller ej.
Om menskoppen sitter stadigt kvar och inte ger något läckage – ja, då vet du att du har hittat platsen där menskoppen ska sitta på just dig.
Du behöver inte testa hur menskoppen ska sitta innan du har mens. Detta pga. att din slida skiljer sig åt under mensperioden och de övriga veckorna samt att du då inte heller har blödningar, så att du kan se om den håller tätt eller ej. Utan testa den först när du har mens, kanske en dag när du går hemma så att du kan rätta till den ifall den skulle läcka för dig.
Man behöver öva och testa menskoppen en tid innan man får den till att fungera ultimat. Man kan också behöva byta till en annan storlek/modell av menskopp. Våra kroppar ser olika ut, så där av behöver vi också olika utseende/utförande på vår menskopp.
Töm din menskopp 2-5 gånger dagligen, beroende på menstruationsflödet. De dagar du blöder rikligare så kan du behöva tömma din menskopp lite oftare. Du kan använda din menskopp i upp till 12 timmar dagligen utan utbyte. Det går också utmärkt att använda menskoppen på natten.
Silikonet som används orsakar inga kända allergier. Genom att använda menskopp så reduceras risken för bakteriella sjukdomar och förekomsten av toxiskt giftchockssyndrom förhindras, vilket exempelvis kan vara en fara vid användning av tampong. Menskopp är även passande för kvinnor som lider av olika eksem, hudallergier, allergi mot tampong eller mot latexmaterial. Menskopp torkar inte ut slemmembranen i slidan.
Rengör/desinficera din menskopp innan varje användning.
Vem kan använda menskopp
Menskopp är passande för kvinnor i alla åldrar. Den kan användas även av kvinnor som ej haft samlag och av kvinnor som använder spiral.
Hur tar du ut din menskopp?
För in ett finger exempelvis långfingret och tryck lite på sidan av menskoppen, då bryts vakuumförseglingen som blir runt menskoppen och som gör att menskoppen inte läcker.
Ett annat sätt är att ta ett tag med tumme och pekfinger runt menskoppen precis ovanför utdragspiggen och klämma ihop koppen lite försiktigt. Sedan vickar man försiktigt menskoppen nedåt (och lite uppåt ibland) tills man försiktigt fått ut den.
Viktigt att tänka på att menskoppen inte ska tas ut som en tampong, utan det är mycket viktigt att man bryter vakuumet innan man för menskoppen nedåt.
För om man drar menskoppen nedåt utan att ha släppt på vakuumet så blir det ett baksug och det kan bli smärtsamt för slidans mjukdelar. Vicka på menskoppen så att du bryter du vakuumet mellan menskoppen och slidväggarna.
Om menskoppen åkt upp en bit och är svår att nå, så kan du krysta lite lätt några gånger. Du krystar på ungefär samma sätt som när du ska bajsa. Det kan behövas upp till 15-talet lugna krystningar, innan menskoppen kommer ner ordentligt. (den kan glida tillbaka lite mellan varje krystning, det är helt normalt).
Kommer den inte ner ordentligt så ta det lugnt en stund och gör senare ett nytt lugnt försök.
Det kan vara bra att sätta sig på huk i duschen eller badkaret, för när man sitter på huk så trycks slidan ihop
Viktigt att man släpper lös vakuumet runt menskoppen, då det annars kan kännas obehagligt.
Nu är det bara att försiktigt ta ut menskoppen och håll den lite uppåt så att du inte spiller och tömma sedan menskoppen. Ta det försiktigt de första gångerna tills du får rutin på hur du går tillväga.
Här kan du köpa din menskopp
Small: passar bäst för kvinnor som är upp till 25 år eller kvinnor som inte fött barn.
Innerdiameter: 3.2 cm
Koppens höjd: 4.8 cm
Uttagningspigg: 2.2 cm
Volym kapacitet: 15 ml
Large: Passar bäst för kvinnor som fött barn eller är över 25 år.
Innerdiameter: 3.8 cm
Koppens höjd: 6 cm
Utdragspigg: 2.4 cm
Volym kapacitet: 24 ml