•  Mysig butik på landet
  •  Sveriges största riktiga butik
  •  Helsvenskt
  •  3-års garanti

Vi har AAA rating

Om man älskar sig själv är man narcissist då?

Nej, den som har en sund kärlek till sig själv är ingen narcissist.

Vad kännetecknar en narcissist?

Det som kännetecknar en narcissist är att denne har en grandios självbild, ett extremt stort behov av att hävda sig själv, att vara i centrum och har en överdriven tilltro till sin egen förmåga. En narcissist har samtidigt dålig självkännedom och en bristande förmåga till empati (dvs en oförmåga att uppleva och förstå andra personers känslor).

En narcissist överdriver ofta sina talanger, sin egen betydelse och kompetens. En narcissist tycker nästan alltid att denne har rätt, har svårt att erkänna ett misstag och ber sällan om ursäkt. En narcissist förväntar sig att andra ser upp till denne, har en uppfattning av att vara lite ”förmer” än andra och har också en föreställning om att denne bara kan bli förstådd av andra i samma ställning. En narcissist vill gärna umgås med andra i samma division eller personer med högre status.

En narcissist vill bli beundrad och kräver mer eller mindre att få fler förmåner än andra. Narcissister är ofta väldigt manipulativa, vilket innebär att de är bra på att utnyttja andra för att få sin vilja fram. Djupa vänskapsrelationer existerar knappt utan vännerna är oftast ytliga och kan lätt bytas ut om det passar narcissistens syften.

Det är en person som eftersträvar framgång, makt och en perfekt fasad och som gärna vill tro att andra är avundsjuka på dennes liv men det kan också hända att narcissisten är avundsjuk på andras liv men detta erkänns sällan.

En narcissist har ett stort bekräftelsebehov som kan komma till uttryck på många sätt. Det kan vara ett behov av att glänsa med sitt yttre, status, karriär eller att bli beundrad inom det moraliska området, t ex ordförandepost, jobba med välgörenhet eller kanske till och med ta på sig uppdraget att ”rädda världen”.

Hur genomskåda en narcissist?

En narcissist kan ha en öppen arrogant attityd men kränkningarna kan också vara inlindade i ett för övrigt charmfullt bemötande och därmed svåra att upptäcka. Det kan också vara svårt att genomskåda en narcissist då denne gärna framställer sig själv som klanderfri och perfekt. En narcissistisk mamma spelar till exempel gärna rollen som martyr. Den förklädda rollen som klanderfri eller offer gör det än svårare att genomskåda och ställa en narcissist mot väggen.

Ofta mår folk mindre bra när de umgås med en narcissist. De kan få höra saker som gör dem ledsna eller som gör att de upplever skuldkänslor. Det är svårt att ta på vad som egentligen utspelas, förutom den där diffusa obehagskänslan som infinner sig efter ett möte med en narcissist. Det är svårt, eller rättare sagt omöjligt, att bli älskad och bekräftad av en narcissist på ett djupare plan, då denne sällan är genuint intresserad av någon annan än sig själv och sitt stora intresse att bygga upp sin grandiosa självbild.

Svaret på frågan är att narcissisten inte älskar någon, inte ens sig själv.


Författare Carita Rydén

Populärast i kategorin
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info
Perform rings 3p
Perform rings 3p
99 kr
Köp
Info
Eros Aqua Water
Eros Aqua Water
69 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Munstycke 5p
Satisfyer PRO 2 Munstycke 5p
129 kr
Köp
Info
Eros Woman Silicone Care 100ml
Eros Woman Silicone Care 100ml
219 kr
Köp
Info