•  Mysig butik på landet
  •  Sveriges största riktiga butik
  •  Helsvenskt
  •  3-års garanti

Vi har AAA rating

Orsaker och anledningar till varför vestibulit uppstår

Extra smärtkänslig

När en kvinna får vestibulit kan smärttillståndet sägas bero på att slemhinnan i slidöppningen är utsliten, vilket leder till att nerver växer ut och kvinnan blir extra smärtkänslig. Då sår eller liknande förslitningsskador läkt försvinner normalt nervöverkänsligheten, men hos kvinnor med vestibulit gör den inte det.

Orsaker till vestibulit

Det finns inga tydliga orsaker till varför vissa kvinnor får vestibulit. Flera olika förklaringar diskuteras, och vestibulit anses kunna ha flera olika orsaker samtidigt som det hos olika patienter kan vara helt olika orsaker. Hos vissa patienter anses det finnas en psykisk koppling till problemen, medan det hos andra är den fysiska aspekten som kan anses överväga. Ofta anses också de psykologiska aspekterna kring vestibulit snarare vara en följd av sjukdomen än en orsak till den.

Vestibulit och svampinfektioner

Vanligt då det gäller vestibulitdrabbade kvinnor är att det tidigare förekommit ett flertal antibiotikabehandlingar. Detta kan medföra att den normala skyddande bakteriefloran skadas, och svampinfektioner uppkommer. Då vestibulit uppkommer i samband med svampinfektioner kallas det vestibulit candida. Ofta inträffar detta då en kvinna upprepade gånger behandlat svampinfektioner med olika salvor utan att bli helt bra. Svampen blossar upp igen, och kvinnan behandlar utan att bli av med infektionen. Ofta blir infektionen värre för varje gång den återvänder, och kvinnans smärta förvärras.

Ofta ingen logisk förklaring

Vestibulit är dock ett fenomen som förbryllar forskare genom att ofta inte ha någon logisk förklaring överhuvudtaget. Inga kopplingar kan göras till sexuella övergrepp eller andra sexuella erfarenheter och/eller sexvanor. Då det gäller p-piller är det enda tydliga sambandet mellan dessa och vestibulit att kvinnor som börjar med p-piller i sina tidigaste tonår (tretton - fjorton år) och har ätit dem i mer än två år, har en tendens att oftare drabbas av vestibulit än andra. Inga skillnader kan heller påvisas då det gäller ålder för sexuell debut, antal graviditeter eller antal sexpartners.

Stress kan påverka slemhinnorna

Vissa forskare menar att det finns ett samband mellan kvinnor vars livsstil präglas av höga krav och ambition och vestibulit. Att leva under höga krav och stress sägs vara orsak till en rad andra sjukdomar, exempelvis magsår, och på samma sätt anses stressen i livsstilen påverka slemhinnorna i underlivet. Detta kan leda till sköra slemhinnor, men även till att kvinnan känner sig spänd även vid samlag, vilket leder till friktion som är påfrestande för slemhinnorna.

Forskare som anser att vestibulit är en livsstilssjukdom tror inte heller att vestibulit är en sjukdom som funnits oupptäckt länge, utan att det är en sjukdom som uppstått under senare år.

Här kan du läsa mer om vestibulit och få tips på lämpliga hjälpmedel

Författare Lis Jacobsson

Populärast i kategorin
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info
Eros Aqua Water
Eros Aqua Water
69 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Perform rings 3p
Perform rings 3p
99 kr
Köp
Info
Eros Woman Silicone Care 100ml
Eros Woman Silicone Care 100ml
219 kr
Köp
Info
RFSU Klick natural glide 100ml
RFSU Klick natural glide 100ml
99 kr
Köp
Info