Problem med fördröjd utlösning
Fördröjd utlösning (retarderad ejakulation eller orgasmstörning) är ett relativt vanligt problem, ca 1/3 av alla svenska män har någon gång haft problem med fördröjd utlösning. Problemet finns i alla ålderskategorier.
SYMPTOM
Fördröjd utlösning innebär att mannen behöver 30 minuter eller mer för att få orgasm och utlösning. Den vanligaste formen av fördröjd utlösning är när mannen inte kan få orgasm under samlag. Om mannen inte kan få utlösning alls så kallas det anejaculation.
Skillnaden mellan utlösning och orgasm
Vid orgasmen får mannen en sammandragande och pulserande känsla i penis, som också kan kännas i prostatan och området kring bäckenet. Utlösningen däremot är en ryggradsreflex som gör att sädesvätskan töms ut. Mannen kan alltså fortfarande få orgasm även om han inte får utlösning. De är helt olika saker. Om mannen får orgasm men inte utlösning är det lättare för honom att bli mångorgastisk, dvs få flera orgasmer i rad.
FYSISKA ORSAKER
Det kan finnas många olika orsaker till problemet. Här nedan finner du några tänkbara anledningar.
Sjukdom och infektion
Fysisk sjukdom kan medföra problem med utebliven orgasm, t ex neurologiska sjukdomar, stroke och diabetes. Vissa infektioner som t ex urinvägsinfektion och infektion i prostatan kan också påverka.
Operation
Operationer kan påverka den sexuella förmågan, som t ex avlägsnande av prostatan.
Låg hormonnivå
Låg halt av t ex sköldkörtelhormon eller testosteron kan vara en underliggande orsak.
Missbildningar och skador
Vissa missbildningar och skador på nerver i bäckenet kan påverka förmågan att få orgasm och utlösning.
Mediciner
Tyvärr kan en del mediciner ge negativa effekter på den sexuella förmågan. Kolla med din läkare och berätta om problemet. Det går ibland att byta ut medicinen mot någon annan som är bättre.
Rökning
Nikotin täpper igen blodkärlen i penis, vilket kan ge sämre känsel.
Alkohol
Alkohol och sex är ingen bra kombination, då för mycket alkoholen minskar känseln.
Nedsatt känsel
Vissa sjukdomstillstånd kan ge nedsatt känsel och leda till ejakulationshinder.
Omskuren
Huden på ollonet kan ha blivit tjockare om mannen är omskuren. Detta gör mannen mindre känslig och gör att det krävs mer stimulans för att uppnå orgasm.
Otillräcklig stimulans
I en del fall kan samlag ge en otillräcklig stimulans för att mannen ska få utlösning.
PSYKOLOGISKA ORSAKER
Det är mycket vanligt att problemet är av psykiskologisk natur. Det kan också vara en kombination av fysiska och psykologiska problem.
Svårighet njuta
Om du tänker mer på dina partners njutning än din egen under samlaget så kan din egen njutning bli åsidosatt. Du kan också ha andra hinder som gör det svårt för dig att slappna av och ge dig hän.
Prestationskrav
Det är inte ovanligt att många män känner en press på sig att prestera. Det kan också finnas en oro att inte få erektion eller på andra sätt göra bra ifrån sig. Ett samlag hänger mycket på mannens förmåga att kunna prestera medan kvinnan mer kan slappna av på ett annat sätt.
Oro och stress
Om du känner dig stressad och orolig så påverkar det naturligtvis också din förmåga att få utlösning. Det kan vara allt från en oro till att inte duga till att din partner ska bli gravid. Stress och oro är en stor bov vad gäller minskad lust och sexuell oförmåga.
Psykiska problem
Orsaken kan ibland bero på psykiska problem, som till exempel depression och ångest.
Kultur och religion
De som är uppvuxna i en miljö där sex ses som tabu och något omoraliskt kan ha svårt att ge sig hän och njuta obehindrat.
Relationsproblem
Problem i relationen och problem med kommunikationen påverkar givetvis också sexlivet.
Ålder
De flesta äldre män behöver betydligt mer stimulans för att få erektion och orgasm än yngre. Det tar också oftare längre tid innan de får tillbaka erektionen efter att fått utlösning.
DIAGNOS
Vid kontakt med läkare så kan du behöva berätta så utförligt och ärligt som möjligt om din problematik för att denne ska kunna hitta det underliggande problemet. Din läkare kan också göra en fysisk undersökning av penis och testiklar för att se om du har normal känslighet. Genom att ta ett blodprov så kan din läkare ta reda på om det finns tecken på hjärtsjukdomar, diabetes, låga testosteronnivåer och andra hälsoproblem. Du får förmodligen också lämna ett urinprov för att kunna se om det t ex finns tecken på infektioner eller andra bakomliggande sjukdomstillstånd.
BEHANDLING
För att du ska få rätt behandling så är det viktigt att hitta orsaken till problemet. Det kan vara allt från att du ska sluta röka, dricka mindre, gå i terapi eller ändra medicinering etc.
ATT GÖRA SJÄLV
Förutom att du kan kontakta läkare för att se så det inte ligger några bakomliggande orsaker så kan du alltid se över din livsstil. Se över din kosthållning så att du får i dig alla viktiga näringsämnen och inte äter skräpmat. Det är också viktigt att du rör på dig regelbundet och har en god kondition, vilket främjar din hälsa och ökar blodgenomströmningen i kroppen. En god blodcirkulation är en förutsättning för att få erektion men ökar också känsligheten. Få tillräckligt med sömn och se till att du får tid för återhämtning, speciellt viktigt att kunna ta sig tid att varva ner efter en stressig period.
Var intim
Ägna tid åt din partner för att behålla intimiteten även när sexlivet inte är på topp. Det är viktigt att kunna kommunicera och ge uttryck för hur du känner det så det inte uppstår några missförstånd. Det finns många olika sätta att njuta på. Finn de sätt som passar dig och din partner bäst.
Knipövningar
Visste du att även män bör göra knipövningar? Om du har slappa muskler i penis och bäckenbottenområdet så blir det också svårare för dig att få orgasm. Se knipövningar för män
PRODUKTTIPS
Stimulerande medel - ökar ofta både blodgenomströmningen och känseln i penis
Prostatastimulans - genom att stimulera prostatan kan du underlätta utlösningen
Onanihjälpmedel - genom att använda onanihjälpmedel kan du öka stimulansen
För mer information se Erektionsproblem