•  Mysig butik på landet
  •  Sveriges största riktiga butik
  •  Helsvenskt
  •  3-års garanti

Vi har AAA rating

Sex efter graviditet och förlossning

När kan man ha sex igen efter förlossningen?
Det är väldigt individuellt hur vi ser på, känner och upplever sex efter genomförd graviditet och förlossning. Kroppsligen så går det ofta bra att genomföra samlag fyra till sex veckor efter en komplikationsfri förlossning men ofta så är man inte psykiskt riktigt redo än. Vanligen förekommer naturliga bristningar i mellangården och slidan och dessa behöver läka ut innan det går bra att ha samlag igen men sex kan man ha på många andra sätt än penetrerande samlag.

Det är också olika hur lång tid man har avslag (blöder) efter förlossningen, under denna tid så är man mera infektionskänslig än normalt. Avslaget upphör oftast efter 6 - 10 veckor. Om du vill ha samlag innan avslaget har försvunnit ska du använda kondom pga infektionskänsligheten. Många kvinnor vill göra efterkontroll hos barnmorskan innan de har samlag första gången även om de mår bra, för att få bekräftelse på att allt är läkt och ser fint ut. Efterkontrollen sker från 8 veckor och framåt.

Nya erfarenheter
Som kvinna är det mycket som ändrar sig i kroppen efter en graviditet och förlossning. Alla hormoner som hoppar runt i ens kropp och kroppen ser heller inte ut som den gjorde innan graviditeten. Helt plötsligt så har man också en liten bebis som behöver ens fulla uppmärksamhet och sexlivet känns kanske inte alls lika viktigt längre, låt det ta den tid du behöver för att komma underfund med er nya verklighet. Många upplever det som om de lever i en "bubbla" men efter några månader så börjar allt falla på plats igen.

Sexlust
Sexlusten kan försvinna helt för en del kvinnor medens andra inte känner sig minsta annorlunda än före graviditeten. Sex kanske också känns helt annorlunda med den "nya" kropp man fått. Kanske så har man spruckit, blivit klippt, gjort kejsarsnitt, fått hemorrojder, har flytningar, lider av nedstämdhet, postpartumdepression, är trött eller "bara" är väldigt öm länge i underlivet då också östrogenhalten i kroppen förändras under en tid.

Psykologiskt så kan det ta lång tid innan kvinnan åter är redo för att ta upp sexlivet igen. Det är en stor omställning både kroppsligen och psykiskt att bli mamma. Detta är något som partnern kan ha svårt att förstå många gånger, men det viktigaste är att ni vågar prata om det och ger varandra tid, uppmärksamhet och närhet på andra sätt. Närhet är otroligt viktigt för båda parter efter en förlossning, kanske speciellt för mannen som många gånger blir lite "utanför" i mamman och bebisens nya gemenskap, då bebisen är helt beroende av bara mamman.

Kela, kramas, massera, mys, prata och smek varandra tills man funnit njutningen igen - stressa inte med samlag, det kan ta tid att väcka upp lusten helt och hållet igen. Stressar man på det hela så blir det en negativ upplevelse, sex skall ju vara något positivt och vackert som man delar tillsammans.

Använd glidmedel
Vid amning minskar halten av östrogen vilket ofta resulterar i torra och sköra slemhinnor vilket i sin tur resulterar i mindre lubrikation/fuktighet och ömhet i underlivet. Först när du slutat att amma och östrogennivån höjs till den normala igen, kommer du att läka riktigt ordentligt. Använd ett bra glidmedel för att avhjälpa/minimera detta problem. Gärna ett silikonbaserat glidmedel som ger bättre och långvarigare glid. Vattenbaserade glidmedel kan ofta upplevas "klistriga" efter en stund. Använder ni kondom, se då till att inte ha olja tillsammans med kondomen då olja löser upp och förstör kondomer.

Preventivmedel
Angående risken/chansen att bli gravid igen under amning är generellt mycket mycket liten. Men tänk på att amning i sig inte är ett helt säker preventivmetod. Du bör även använda exempelvis kondom eller pessar. Ägglossning sker innan man får sin menstruation, det innebär att man bör använda andra skydd i kombination med amningen även om man inte fått tillbaka menstruationen ännu.

Gör knipövningar
Bäckenbottenmuskulaturen blir uttänjd under graviditet och förlossning, därför är det mycket viktigt att du börjar träna upp den igen så fort du kan och orkar med hjälp av knipövningar. Knipövningar gör man för att förhindra och förebygga inkontinensbesvär (urinläckage) samt framfall. Läkeprocessen främjas också då blodcirkulationen kommer igång ordentligt av knipövningarna. En vältränad och stram bäckenbottenmuskulatur ger oss också kraftigare orgasmer samt främjar ditt framtida sexliv.

När du kan, så börja använda knipkulor som underlättar och effektiviserar träningen. Våra knipkulor hittar du här.
Utforska varandra på nytt
Använd er gärna av sexleksaker för att väcka lusten till liv. Det finns mängder av olika leksaker i olika utförande och för varierande användningsområden.

Tips: Återupptäck varandra genom att ge en skön massage med en väldoftande massageolja och använd en massagestav över hela kroppen men hoppa över de intima ställena till att börja med.

Endast er fantasi sätter gränserna!

Populärast i kategorin
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info
Eros Aqua Water
Eros Aqua Water
69 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Perform rings 3p
Perform rings 3p
99 kr
Köp
Info
Eros Woman Silicone Care 100ml
Eros Woman Silicone Care 100ml
219 kr
Köp
Info
RFSU Klick natural glide 100ml
RFSU Klick natural glide 100ml
99 kr
Köp
Info