•  Mysig butik på landet
 •  Sveriges största riktiga butik
 •  Helsvenskt
 •  3-års garanti

Vi har AAA rating


Övergångsåldern och sex

En ny horisont av intimitet

Övergångsåldern, även känd som klimakteriet eller menopausen, är en naturlig och biologisk fas i en kvinnas liv. Denna period markerar övergången från fertil ålder till åldern efter reproduktiv kapacitet. För många kvinnor kan övergångsåldern vara en komplex tid, fylld med fysiska och emotionella förändringar. En aspekt av kvinnors hälsa som ibland bortses från är hur övergångsåldern kan påverka deras sexuella liv.

Minskat östrogen

Under övergångsåldern genomgår kvinnor hormonella förändringar när nivåerna av östrogen minskar. Denna minskning kan leda till fysiska förändringar som vaginal torrhet och förlust av elasticitet i vävnaderna, vilket i sin tur kan påverka sexuell komfort. Dessutom kan kvinnor uppleva minskad libido och ökad känslighet för stress, vilket kan påverka sexuell lust och välbefinnande.

Det är viktigt att förstå att varje kvinna är unik och att upplevelsen av övergångsåldern varierar från individ till individ. För vissa kvinnor kan övergångsåldern inte påverka deras sexuella liv betydligt, medan andra kan uppleva utmaningar som kräver särskild uppmärksamhet och anpassning.

Strategi och behandling

För att hantera sexuella utmaningar under övergångsåldern finns det flera strategier och behandlingar tillgängliga. Ett första steg är att kommunicera öppet med en partner om de förändringar som kan uppstå. Detta kan skapa en förståelse och stödjande miljö för att hantera förändringarna tillsammans.

Vidare kan medicinsk intervention vara ett alternativ för kvinnor som upplever svårigheter. Till exempel kan läkare rekommendera hormonbehandlingar eller lokal östrogen för att lindra vaginal torrhet och öka komforten. Det är dock viktigt att diskutera risker och fördelar med dessa behandlingar med en kvalificerad sjukvårdspersonal.

Dessutom kan kvinnor överväga att inkludera regelbunden motion och en hälsosam kost i sin livsstil för att främja övergripande hälsa och välbefinnande. Regelbunden motion kan förbättra blodcirkulationen, främja energi och bidra till att minska stress, vilket alla kan vara gynnsamt för sexuell hälsa.

Andra former av sex

Att utforska nya former av intimitet och sexuell aktivitet kan också vara en positiv strategi under övergångsåldern. Det kan innebära att vara mer medveten om sin egen kropp, att pröva nya sätt att uppnå njutning och att skapa en känslig och stödjande sexuell miljö.

Slutligen är det viktigt att uppmärksamma och respektera den unika resan varje kvinna genomgår under övergångsåldern. Att ha en positiv och hälsosam syn på sexuell hälsa kan vara avgörande för att upprätthålla en tillfredsställande och givande intim relation under denna livsfas.

Sammanfattningsvis är övergångsåldern och sex ett komplext ämne som kräver öppenhet, förståelse och anpassning. Genom att söka stöd, kommunicera öppet och utforska olika strategier kan kvinnor trivas och fortsätta att njuta av en hälsosam och tillfredsställande sexuell relation under denna naturliga livsfas.

 

Här följer några tips om användning av sexleksaker och glidmedel som kan vara till nytta under övergångsåldern:

 1. Användning av glidmedel: Under övergångsåldern kan minskade östrogennivåer leda till vaginal torrhet, vilket kan göra sexuella aktiviteter obekväma. Att använda ett högkvalitativt vattenbaserat eller ett silikonbaserat glidmedel kan vara till stor hjälp för att minska friktion och öka komforten under sex. Glidmedel kan användas både i samband med penetrerande sex och vid användning av sexleksaker.
  Här hittar du glidmedel som är bra för sköra slemhinnor.
 2. Välj rätt typ av sexleksak: För kvinnor i övergångsåldern kan det vara fördelaktigt att välja sexleksaker som är tillverkade av mjuka och kroppsäkra material för att undvika överkänslighet. Har du lätt för att bli öm så kan faktiskt en slät stav i hårdplast vara det bästa, då den glider lätt utan friktion tillsammans med glidmedel. Dessutom kan sexleksaker med justerbar hastighet och intensitet ge användaren mer kontroll över upplevelsen och anpassa den efter individuella behov och önskemål. Här hittar du en stav som glider lätt.
 3. Inkludera intim massage: Massageoljor och krämer kan vara ett utmärkt tillskott för att göra sexuella stunder mer avslappnande och njutbara. Intim massage kan också bidra till ökad blodcirkulation och minska spänningar, vilket är särskilt viktigt för kvinnor i övergångsåldern. Tänk bara på att massageoljor inte har lika bra PH-värde som ett glidmedel så därför kan det vara bra att massera med ett silikonglid som även fungerar intimt när man har känsliga slemhinnor. Här hittar du allt för massage.
 4. Öka känseln: Många kvinnor får svårare att nå orgasm vid övergångsåldern, då de upplever att känseln och möjligheten att få orgasm påverkas negativt. Då kan det plötsligt behövas en leksak med lufttryck eller kraftigare vibrationer som stimulerar nerverna på djupet för att kunna nå orgasm. Man kan också testa ett stimulerande medel ex. kräm/gel/droppar för att öka känseln. 
 5. Kommunikation med partner: Innan man introducerar sexleksaker, är det viktigt att kommunicera öppet med sin partner om eventuella förändringar eller behov under övergångsåldern. Att experimentera tillsammans och dela önskemål och preferenser kan stärka förhållandet och skapa en intim atmosfär.
 6. Prova Kegel-övningar: Kegel-övningar/knipövningar kan bidra till att stärka bäckenbottenmuskulaturen, vilket kan förbättra din sexuella hälsa och öka känsligheten. Det finns också speciella Kegel-bollar/knipkulor och -stavar som kan användas i samband med övningarna och samtidigt ge en extra dimension av njutning. Det finns även knipkulor och stavar med el-impulser så kallade e-stim produkter/elektrosex som gör att muskulaturen jobbar med hjälp av el-impulserna. Här hittar du knipkulor som ökar effekten av knipövningarna.
 7. Rådfråga en expert: Om det finns specifika bekymmer eller hälsoproblem relaterade till sexuell hälsa under övergångsåldern kan det vara fördelaktigt att rådfråga en gynekolog eller barnmorska. De kan erbjuda professionell vägledning och rekommendationer som är anpassade till individuella behov och hälsotillstånd. Fråga gärna oss på Lustjakt om tips och råd för vi hör ofta om dessa besvär hos våra kunder.

 

Genom att vara öppen för att experimentera med olika tekniker, produkter och kommunikationsmetoder kan kvinnor och deras partners hitta lösningar som passar deras unika behov och upprätthålla en hälsosam och givande sexuell relation under övergångsåldern.

Författare: Lis Jacobsson

 

Populärast i kategorin
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Gen 3
Satisfyer PRO 2 Gen 3
599 kr
989 kr
Köp
Info
Perform rings 3p
Perform rings 3p
99 kr
Köp
Info
Alive knipkulor
Alive knipkulor
249 kr
Köp
Info
Twilight Pheromone Men
Twilight Pheromone Men
299 kr
Köp
Info