•  Mysig butik på landet
  •  Sveriges största riktiga butik
  •  Helsvenskt
  •  3-års garanti

Vi har AAA rating

Vattenbaserade glidmedel

Ett vattenbaserat glidmedel är ett glidmedel som är vattenlösligt. Det innebär att det varken finns silikon eller olja i glidmedlet. De första vattenbaserade glidmedlen var antingen en cellulosalösning eller en glycerinlösning. Dagens glidmedel är mer utvecklade och innehåller ofta ämnen som gör att glidmedlet kan behålla sin fuktighet och är mjukgörande för huden. Det vattenbaserade glidmedlet är det populäraste glidmedlet och därmed det mest använda.

En av fördelarna med det vattenbaserade glidmedlet är att det garanterat inte lämnar några fläckar kvar på lakan eller liknande efter det blivit tvättat. Man kan också lätt tvätta bort glidmedlet från kroppen men hjälp av lite varmt vatten.
Till skillnad från andra glidmedel så är det vattenbaserade lämpligt att använda både tillsammans med kondomer och sexleksaker av olika material, utan någon risk att dess yta ska förstöras eller lösas upp.

Det vattenbaserade glidmedlet varar inte lika länge som de silikon- eller oljebaserade glidmedlen, utan tas istället ganska snabbt upp av huden och slemhinnorna. Det kan uppfattas som om glidmedlet har torkat ut, i så fall kan man applicera mer på de önskade områdena. Ibland kan man återfå glidförmågan genom att tillföra lite saliv eller vatten.

Tillsatser i vattenbaserade glidmedel

Vattenbaserade glidmedel som innehåller socker, glycerin samt andra konserveringsmedel och kemikalier kan efterlämna restprodukter som kan vara kladdigt och kan ibland anses ha en smak och lukt som är obehaglig. Vissa mer moderna vattenbaserade glidmedel innehåller istället mjukgörande medel som karragenan, en typ av alg som av världshälsoorganisationen sagts vara helt säker. Dessa glidmedel efterlämnar inte klibbiga rester efter avdunstning.

De flesta vattenbaserade glidmedlen är trots sina kemikalier mycket skonsamma mot huden och slemhinnorna och de framkallar därför sällan någon allergisk reaktion. Man bör dock tänka på att det finns en risk att få svampinfektioner vid användandet av glidmedel.  Därför är det bra att titta efter ett glidmedel som har ett neutralt ph-värde och försöka undvika produkter som innehåller ämnet glycerin.

Vattenbaserade glidmedel är oftast tillgängliga i trögflytande geléform. Det finns glidmedel med en mer flytande konsistens men då har glidmedlet en tendens till att bli upptaget av kroppen eller avdunsta snabbare än de med gelékonsistens. Konsistensen av produkten kan ändras genom att förändra dess vattenhalt och koncentration av gelébildande ingrediens. Det vattenbaserade glidmedlet är oftast transparent, luktfritt och finns i ett flertal olika smaker. Exempel på dessa smaker kan vara jordgubbe, vanilj eller lime. Förutom smak och lukt finns det vattenbaserat glidmedel som kan frysas men också glidmedel som är värmande.

Speciella glidmedel

Under senare tid har det även blivit populärt med ekologiska vattenbaserade glidmedel. De ekologiska glidmedlen fungerar på samma sätt, men de innehåller inte några spår av artificiella kemikalier. Exempel på dessa kemikalier kan vara glycerin, glykoler, silikoner, kemiska oljor eller andra ämnen som är kan orsaka hudirritationer.

Man kan även hitta speciella glidmedel, exempelvis för känslig hud, men tänk också på att det kan vara latex som besvärar huden och inte glidmedlet. Latexallergi är nämligen vanligare än vad man tror.
Andra specialglidmedel kan innehålla flera ekologiska örter som ska vara bra för både huden, blodcirkulationen och slidtorrhet. Dessa mer speciella vattenbaserade glidmedlen är oftast dyra men kan ge det lilla extra för dem som vill ha det. 

Att tänka på

  • Är du känslig så välj ett glidmedel utan glycerin
  • Det går åt en större mängd av det vattenbaserade glidmedlet jämfört med de andra glidmedlen, men det vattenbaserade valet är ofta lite billigare än andra varianter av glidmedel.
  • För de som bara behöver hjälp med att komma igång kan därför det vattenbaserade glidmedlet vara lämpligt eftersom det torkar ut efter en stund.
  • Av självklara anledningar kan inte det vattenbaserade glidmedlet användas i duschen eller badet.
  • Annan typ av användning av det vattenbaserade glidmedlet kan vara som hjälpprodukt när man ska använda tampong, termometer eller liknande.
Populärast i kategorin
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info
Pheromones Elexir For Her
Pheromones Elexir For Her
119 kr
Köp
Info
RFSU Klick natural glide 100ml
RFSU Klick natural glide 100ml
99 kr
Köp
Info
Perform rings 3p
Perform rings 3p
99 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Gen 3
Satisfyer PRO 2 Gen 3
599 kr
989 kr
Köp
Info