•  Mysig butik på landet
 •  Sveriges största riktiga butik
 •  Helsvenskt
 •  3-års garanti

Vi har AAA rating

Lustjakt i Rampljuset

Alla borde ha mer sex – för hälsans skull!

Lis Jacobsson: "Sex ger också stora fördelar för vår mentala hälsa, utan några bieffekter. Vilken medicin klarar det?"

2017-08-20 @ 10:36:31

Alla borde ha mer sex – för hälsans skull!

Lis Jacobsson: "Sex ger också stora fördelar för vår mentala hälsa, utan några bieffekter. Vilken medicin klarar det?"

2017-08-20 @ 10:34:37

Urininkontinens är ett av våra största folkhälsoproblem. Det förekommer bland både män och kvinnor i alla åldrar men är vanligare bland kvinnor och ökar med stigande ålder. Var tredje kvinna i Sverige får någon gång i livet besvär av urinläckage.

Lider man av problem att hålla tätt så blir livet styrt genom att man önskar ha närhet till toalett, vilket gör att det blir ett stort socialt handikapp som  påverkar allt i vardagen pga av rädsla för att läcka urin. Detta kan göra att man hoppar över  att uträtta ärenden, träning, dans, resor, fester  eller andra sociala evenemang.

Varför är det så tabubelagt att lida av problemet fast det är så pass vanligt?  Och varför pratar vi så lite om att träna vår bäckenbottenmuskulatur?

Att börja träna sin bäckenbotten, helst redan innan man har fått problem är det bästa man kan göra. En stor del av de som också redan lider av läckage blir hjälpta genom att träna knipövningar.

 

Vad är bäckenbotten?
Bäckenbottenmuskulaturen är uppbyggd som en hängmatta mellan korsryggen och bukmusklerna. Det är dessa muskler som hjälper till att hålla allt på plats där ovanför, kan man kort beskriva det. En dåligt fungerande bäckenbottenmuskulatur ger inget bra stöd åt livmoder, urinblåsa och ändtarm.
Knipövningar hjälper till att stärka din inre korsett – musklerna runt mage och rygg.

På 80-talet så skrek träningsledaren Susanne Lanefelt ut -”kniiiiip” i SVT och blev rikskänd för sitt sätt att leda gympingpassen. Hon har säkerligen gjort massor för de kvinnor som körde pass hemma framför Tv:n. Vi kan anta att flera av dem tränade upp sin bäckenbotten.
Då handlade det om att spänna och knipa stjärt- och lårmusklerna, men med tiden har det också framkommit att man ska inkludera bäckenbottenmuskulaturen.

De som jag träffar genom mitt jobb på Lustjakt/Paramedico vet oftast inte hur man gör en knipövning. Vi skulle verkligen behöva upplysa mer om knipövningar och vikten av varför man bör göra dem och gärna från start redan i 20 års ålder – det finns inga nackdelar med att ha en vältränad bäckenbottenmuskulatur.

Och hur många vet att även män bör göra knipövningar?!
Hur gör man då en knipövning? Män och kvinnor gör i stort sett på samma sätt. Dock finns det ett hjälpmedel för kvinnor – knipkulor. Dessa kulor gör så att man alltid kniper rätt samt att de ger större effekt och ett snabbare resultat.

Lägg dig ner med lätt böjda ben, då det är enklare att hitta knipet liggande. Slappna av i övriga kroppen, skinkor, lår, tår och övriga kroppsdelar som man lätt spänner om man har svårt att hitta rätt muskler.
Du kniper försiktigt ihop slutmuskel runt ändtarmen (på samma sätt som du skulle hålla emot ifall du är rädd att släppa dig) och fortsätt knipa framåt längs slidan och upp mot urinröret. Lyft inåt och uppåt mot naveln. (Tänk dig att du drar upp en dragkedja från ändan och uppåt mot naveln).
Träna i korta sekvenser om ca 2-4 sekunder, och vila därefter ca 5 sekunder innan du kniper igen. Upprepa ca 5 gånger till att börja med och med tiden försöka öka på antalet knip.

Viktigt att träna alla dessa 3 olika knip:
* Styrkeknipet.  Knip ihop bäckenbottenmusklerna så hårt du kan.
Till att börja med så kan du göra det ca 5 gånger.

* Uthållighetsknipet. Knip med medelkraft så länge du bara kan.
Uthållighetsträning är särskilt bra om du har besvär med att urin läcker efter en stunds ansträngning.

* Snabbhetsknipet. Nu kniper du kortare tid ca 3 sek ca 10 gånger För att du ska kunna hålla tätt när du plötsligt anstränger dig som vid nysning eller hosta.

Försök att göra dina knipövningar till en rutin så att de verkligen blir av, exempelvis innan du klär på dig varje dag. Tänk på att det tar tid innan man märker effekt av knipövningarna.  Räkna med 10-20 veckor med dagliga knipövningar, beroende på hur muskulaturen var när du började.

Bäckenbottenmuskulaturen kallas också för kärleksmuskeln för att den har en stor betydelse för sexlivet, både för kvinnor och män. Så ett extra plus är att en vältränad bäckenbotten också kan ge ett bättre sexliv samt att bäckenbottenövningar är bra för erektionen.

2017-08-19 @ 16:42:55

Hur många män vet att de också bör göra knipövningar?

Män har oftast trängningsinkontinens, vilket innebär att man plötsligt känner sig kissnödig och inte kan hålla sig. Det är vanligt att man behöver gå på toaletten ofta och kissa små skvättar varje gång.


Detta är inget som det pratas speciellt mycket om…förrän man får så pass mycket besvär att det påverkar livet. Även män kan givetvis råka ut för svårighet att hålla tätt, inkontinens. Träning av musklerna i bäckenbotten kan både förebygga och hjälpa oss att komma till rätta med problem som smärta i underlivet samt att för tidig utlösning också kan behandlas genom bäckenbottenträning.

Urininkontinens är hos män vanligast från 60 år och uppåt, men även yngre män kan få besvär. En försvagad bäckenbotten kommer med åldern och om och när man får problem beror exempelvis hur stark bäckenbottenmuskulatur vi har, sjukdomar, övervikt mm.

Bäckenbottenmuskulaturen är uppbyggd som en hängmatta mellan korsryggen och bukmusklerna. Det är dessa muskler som hjälper till att hålla allt på plats där ovanför, kan man kort beskriva det. En dåligt fungerande bäckenbottenmuskulatur ger inget bra stöd åt urinblåsa och ändtarm.

Knipövningar hjälper till att stärka din inre korsett – musklerna runt mage och rygg.

Män har oftast trängningsinkontinens, vilket innebär att man plötsligt känner sig kissnödig och inte kan hålla sig. Det är vanligt att man behöver gå på toaletten ofta och kissa små skvättar varje gång. Vanliga orsaker till trängningar är godartad prostataförstoring eller andra förändringar i urinröret.

Har man överrinningsinkontinens kan man inte tömma blåsan ordentligt och det beror oftast på en förstorad prostata som trycker ihop urinröret.

Ansträngningsinkontinens som ger läckage, när man till exempel hostar eller skrattar, är ovanligt bland män. Men kan ibland förekomma efter att man genomgått en prostataoperation.

Att problem med erektion och tidig utlösning kan bli bättre genom bäckenbottenträning hänger ihop med att förutsättningen för en erektion är ett fungerande blodflöde ut i penisens svällkroppar samt att blodet stannar kvar där. Med en bra blodcirkulation och en tränad bäckenbottenmuskulatur kan musklerna i bäckenbotten se till att blodet stannar i svällkropparna. Musklerna håller dessutom den erigerade penisen i styr. Bäckenbottenträning blir alltså ett bra sätt att behandla det som kallas erektil dysfunktion, vilket innebär att man har svårt att få och/eller behålla erektionen/ståndet.

Hur gör man knipövningar?

Först gäller det att hitta musklerna som ska tränas. Lättast är att ligga på rygg med benen lätt uppdragna.
Knip försiktigt med ändtarmens slutmuskel som om du försökte stoppa gaser och fortsätt knipet framåt/uppåt till urinrörsmynningen och knip som om du håller dig från att kissa, du kanske känner att penisroten rör sig lite uppåt mot magen.

Växla mellan följande tre knipövningar och gör dem varje dag. Tänk på att det tar tid innan du märker någon förbättring och maximal effekt uppnås först efter några månader med dagliga knipövningar.

Styrkeknip

 • Knip med maximal styrka och håll i 5 sekunder.
 • Slappna av i 5 sekunder.
 • Upprepa övningen 5-10 gånger.
 • Försök att inte spänna skinkor, lår- eller magmuskler när du kniper.

Uthållighetsknip

Använd samma teknik som ovan vid styrkeknipet, men knip bara hälften så hårt och håll kvar knipet så länge du kan, försök att hålla knipet i 60 sekunder.

 • Gör denna övning en gång om dagen.

Om du redan har problem med urinläckage: Gör då övningarna upp till fyra gånger per dag

Snabbhetsknip

Det är också viktigt att kunna hålla tätt vid plötslig tryckökning som sker exempelvis när du hostar eller nyser. Öva upp din snabbhet genom att knipa med samma teknik som vid styrkeknipet men istället med snabba knip, 2 – 3 sekunder.

 • Knip så hårt du kan i 2 sekunder.
 • Slappna av i 2 sekunder.
 • Upprepa övningen 5-10 gånger.

Tänk på att en viktig vardagsträning är att knipa ordentligt varje gång du skrattar, hostar och lyfter tungt.

Kvinnor har en fördel när det gäller bäckenbottenträning och det är att för dem finns det vaginalvikter så kallade knipkulor som hjälper till att underlätta och effektivisera knipövningarna.

Lis Jacobsson har många års erfarenhet av att hjälpa kunder/patienter/vårdpersonal att hitta rätt intimhjälpmedel och sexleksak för just dem. Hon jobbar på Lustjakt.se och Paramedico som informationsansvarig. 
Lis var också med och startade samt genomförde radioprogrammet ”Sex och sånt” i P4 Radio Väst. Ett program där man pratade sex och vanliga sexuella problem på ett faktamässigt och informativt sätt. Problem som kan drabba vem av oss som helst under livet.
2017-08-18 @ 15:56:07

Lis Jacobsson: "Varför är det så skamligt att bejaka sitt sexliv? Detta är något som jag tror att vi måste jobba aktivt med."

2017-08-18 @ 15:48:00

Sommarboom för sexleksaker

Försäljningen av sexleksaker ökar under sommaren - särskilt när sommarvädret sviker.

– Det är mycket parprodukter, även glidmedel och rakprodukter som förhindrar att man ska få rakfinnar och så. Så det är väl mestadels det som vi ser en ökning på, säger Lis Jacobsson på företaget Lustjakt som säljer sexleksaker.

Hon berättar att de på somrarna ser en drastisk ökning av försäljningen på runt 40 procent. Flera andra företag vi pratat med beskriver en liknande boom.

En annan sak de tar fasta på är att försäljningen av sexleksaker för män går stadigt uppåt.

– Produkter för män har faktiskt ökat om man ser på vad man vågar köpa, säger Lis Jacobsson och fortsätter:

Just prostata-produkter har ju kommit mycket de senaste åren. Det har inte varit så tidigare, men nu vågar killar köpa det och upptäcka prostatan.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6754360

Robban är en av alla män som njuter av sexleksaker, och han tycker sig också se en större öppenhet kring produkterna.

–  För mig är det inte så stor grej utan jag tycker det är ganska kul att experimentera och lära mig om mig själv och få upp ögonen för nya saker, säger han.

Hans favorit är penisringen som han använder både när han onanerar och när han ligger med sin partner.

Det är ju jätteonödigt att skambelägga någonting som är fullt naturligt. Det är som att äta en frukost, fast lite roligare.

2017-08-18 @ 15:44:30

"Enligt en undersökning så har hela 22 procent av svenskarna sex mer sällan än en gång varannan månad."https://nyheter24.se/debatt/888822-star-ditt-sexliv-stilla-testa-det-har

2017-08-18 @ 15:40:10

Vecorevyn Rekommenderar (2011-09-07)

Veckorevyn testar återigen några av Lustjakts produkter med gott resultat.

2013-12-23 @ 19:13:38

En större artikel om Lustjakt i företagartidningen i trestad.

2013-12-23 @ 19:10:04

Solo tipsar (2010-12-10)

Solo tipsar om ställen att köpa onanileksaker på

2013-12-23 @ 19:09:33

Expressen testar glid (2010-12-10)

Ett litet glidmedelstest där Lustjakt hade med en favorit.

2013-12-23 @ 19:08:36

Aftonbladet webb (2009-12-07)

Lustjakt finns bakom lucka 9 i Aftonbladets julkalender 2009. Ingen kalender är ju komplett utan Lustjakt:-)

2013-12-23 @ 19:05:05

Tidningen Aftonbladet (2009-11-25)

Ta fjärrkontroll över ditt sexliv. En artikel med olika fjärrstyrda leksaker.

2013-12-23 @ 19:03:52

Västergötlands tidning (2009-11-05)

En artikel om sexdagarna i Linköping där vi var med och visade produkter och höll i demonstrationer.

2013-12-23 @ 19:03:21

Tidningen Veckorevyn (2009-05-13)

En artikel som beskriver hur du hittar den perfekta sexleksaken

2013-12-23 @ 19:02:28

Tidningen Hennes (2009-05-12)

En artiken om hur man orgasmsäkrar sitt sexliv

2013-12-23 @ 19:01:56

Tidningen Aftonbladet (2009-05-01)

En artikel om hur bra årets nya sexleksaker är

2013-12-23 @ 19:01:26

Expressen Söndag (2009-02-11)

Ett stort test av sexleksaker där ett flertal kom från Lustjakt(skulle vi tro)... Alltid riktigt kul att bli omnämnd.

2013-12-23 @ 19:00:50

Tidningen Nya Starlet (2008-01-02)

Under "Få koll" har Nya Starlet listat ett antal roliga produkter som man hittar hos Lustjakt. Bland annat så visas en superdiskret puderborste för er som inte vill skylta med sexleksakerna.

2013-12-23 @ 18:54:54

Tidningen I Form (2007-12-28)

I bilagan "Lilla boken om sex & kärlek" som följer med VeckoRevyn har Lustjakts söta Smiskpaddel lyfts fram som en rolig leksak som ger nytändning åt ditt sexliv!

2013-12-23 @ 18:54:20

Tidningen Slitz (2004-09-23)

En produktspecifik artikel.

2013-12-23 @ 17:50:05
Populärast i kategorin
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info
Perform rings 3p
Perform rings 3p
99 kr
Köp
Info
Eros Aqua Water
Eros Aqua Water
69 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Munstycke 5p
Satisfyer PRO 2 Munstycke 5p
129 kr
Köp
Info
Eros Woman Silicone Care 100ml
Eros Woman Silicone Care 100ml
219 kr
Köp
Info