•  Mysig butik på landet
  •  Sveriges största riktiga butik
  •  Helsvenskt
  •  3-års garanti

Vi har AAA rating

Anorgasmi – svårt få orgasmAnorgasmi, svårt att få orgasm

Det finns kvinnor som har svårt att få orgasm även om de får mycket sexuell stimulans. Den medicinska termen för detta är Anorgasmi.

Det är mycket individuellt hur en orgasm upplevs. Ibland kan orgasmen kännas som en explosion i kroppen och ibland vara knapp märkbar. Det kan också skilja från gång till gång hur mycket stimulans som krävs för att få orgasm. Allt är normalt. Kroppen är i ständig förändring och din upplevelse är olika från gång till gång.

SYMPTOM
Om du har oförmåga att få orgasm eller upplever stora svårigheter att få orgasm så kan det vara Anorgasmi. Det finns många olika typer av anorgasmi.

Primär anorgasmi är när du aldrig har upplevt en orgasm.

Sekundär anorgasmi är när du tidigare har kunnat få en orgasm men saknar förmågan i nuläget.

Situationsanpassad anorgasmi innebär att du bara kan få orgasm under vissa omständigheter, som t ex vid onani eller oralsex.

General anorgasmi innebär att du inte kan få orgasm in någon situation eller tillsammans med någon partner.

ORSAKER
Det kan finnas många olika orsaker till att du upplever svårighet att få orgasm. Här nedan ser du några vanliga orsaker.

Fysiska orsaker

  • Medicinska sjukdomar kan påverkan den sexuella förmågan.
  • Gynekologiska problem och operationer i underlivet kan försämra förmågan att få orgasm.
  • Mediciner kan tyvärr påverka sexualiteten.
  • Alkohol och droger kan försämra förmågan att få orgasm. Speciellt om det blivit lite för mycket.
  • Åldrandet kan på sikt ha negativ påverkan på förmågan att få orgasm.
  • Könsstympning
  • Olycka, fallit grensle över t ex ribba, cykelram etc

Psykiska orsaker

  • Psykiska problem, som ångest och depression
  • Stress, krav och prestationsångest
  • Kulturella och religiösa övertygelser
  • Rädsla för könssjukdom eller för graviditet
  • Har problem med att njuta rent generellt
  • Dålig självkänsla, inte anser sig vara värd njutning
  • Blyghet

Relationsproblem

  • Olösta konflikter och bråk
  • Känner ingen samhörighet
  • Dålig kommunikation
  • Känner sig inte älskad
  • Känner sig illa behandlad
  • Otrohet

KONTAKTA LÄKARE
Om du sällan eller aldrig får orgasm så kan du kontakta en läkare för att se om det kan finnas bakomliggande omständigheter som kan behandlas.

För att din läkare ska kunna hjälpa dig på bästa sätt kan det vara bra att vara förberedd inför mötet. Har du någonsin fått en orgasm? Hur länge har du haft svårighet att få orgasm? Under vilka omständigheter? Hur är dina sexuella erfarenheter? Har du haft ett förflutet med sexuella trauman eller övergrepp? Sjukdomsbild? Mediciner? Preventivmedel? Ditt sinnestillstånd?

Vid kontakt med läkare
Kom ihåg att berätta så utförligt som möjligt om dig själv, din allmänna hälsa och ditt förflutna så att du tillsammans med din läkare kan komma fram till vad som orsakar din svårighet att få orgasm.

Din läkare kanske också vill veta om du känner smärta vid samlag, om du lever i en kärleksfull relation, om du kan känna upphetsning och hur mycket du besväras av ditt problem att inte få orgasm.

Tänk också på att meddela om du tar receptfria läkemedel och kosttillskott. Har du tidigare haft problem med din hälsa, tagit mediciner och gjort någon operation.

Du kanske också får frågan om din familjs syn på sexualitet.

DIAGNOS
För att din läkare ska hitta grundorsaken till ditt problem så behöver du vara helt öppen och svara helt ärligt på de frågor som läkaren ställer till dig. Läkaren kommer troligtvis också kolla din fysiska hälsa för att se om det inte ligger en underliggande sjukdom bakom. Din läkare kan också komma att undersöka ditt underliv för att se så det inte föreligger några fysiska eller anatomiska skäl till bristen på orgasm.

BEHANDLING
Beroende på orsaken till problemet så kan din läkare t ex rekommendera dig ett förändrat beteende och förhållningssätt till sex, att lära dig mer om din kropp och hur du kan göra rent konkret för att få orgasm. Du och också bli uppmanad att gå i terapi, ensam eller tillsammans med din partner, för att komma åt underliggande problematik.

Sexuell stimulering
De flesta kvinnor behöver stimulera klitoris för att få orgasm. En del kvinnor behöver också mycket stimulans under längre tid för att uppnå orgasm. Att använda en vibrator mot klitoris kan t ex vara ett mycket bra sätt att uppnå orgasm. Vissa behöver också en riktigt kraftigt vibrerande klitorisvibrator för att kunna nå hela vägen. Vibrationer påverkar nerverna på djupet på ett sätt som vanlig beröring kan göra. 

Ändra ditt synsätt
När du känner dig stressad och kanske besviken och arg för att du inte kan uppnå orgasm så motarbetar du din kropp än mer att kunna njuta. Genom att släppa dina krav och ditt negativa sinnestillstånd så kan du slappna och av njuta av intimiteten och beröringen utan vara så målfokuserad på att få orgasm.

Medicinsk behandling
Om det finns en bakomliggande sjukdom till ditt problem och du t ex tar mediciner så kan läkaren kanske titta på om det finns någon annan medicin som inte påverkar sexlusten.

Läkaren kan också tillföra hormonet östrogen, progesteron eller testosteron. Dessa hormoner spelar en viktig roll för sexlivet. Hormonbehandlingar kan däremot ha negativa bieffekter och ska alltid noga övervakas av läkare.

Hjälpmedel
Förutom att använda en vibrator så kan du pröva att använda ett stimulerande medel, som kan öka blodgenomströmningen och öka känsligheten. Vibratorer med både vaginal och klitorisstimulans så kallade Rabbitstavar,  är det många som har svårt att få orgasm som uppskattar. 

Livsstil
Se över din kosthållning så att du får i dig alla viktiga näringsämnen och inte äter skräpmat. Det är också viktigt att du rör på dig regelbundet och har en god kondition, vilket främjar din hälsa och ökar blodgenomströmningen i kroppen. Genom att göra roliga saker och sådant som du njuter av i livet så ökar du din livsenergi som också kan påverka din sexuella energi positivt. A och O för att kroppens alla funktioner ska fungera optimalt är syresättningen. När du är stressad är ofta andningen sämre, försök därför att varva ned och andas djupt och långsamt för bättre syretillförsel. Stress i sig påverkar dessutom ofta sexlusten negativt.

Stark bäckenbotten
Om dina slidmuskler är förslappade så har du också svårare att få orgasm. Träna upp ditt bäckenbotten för att underlätta orgasm och få kraftigare orgasmer. Bäst effekt får du om du använder knipkulorSe träningsprogram för knipövningar

Tänk på 
Om du tänker på dig själv som en person som har svårt att få orgasm och du får diagnosen Anorgasmi så kan detta i sig medföra att du får än svårare att få orgasm. Varför? Dina övertygelser har stor påverkan på ditt autonoma nervsystem som styr alla kroppens processer. Vad händer om du byter ut din övertygelse? ”Jag är bra på att njuta fullt ut och har lätt att få orgasm.”

Läs även artiklar
9 orgasmtips för kvinnor
Hur stimulera klitoris på bästa sätt

Författare: Lis Jacobsson

Populärast i kategorin
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Gen 3
Satisfyer PRO 2 Gen 3
599 kr
989 kr
Köp
Info
Pheromones Elexir For Her
Pheromones Elexir For Her
119 kr
Köp
Info
Perform rings 3p
Perform rings 3p
99 kr
Köp
Info
RFSU Klick natural glide 100ml
RFSU Klick natural glide 100ml
99 kr
Köp
Info