•  Mysig butik på landet
  •  Sveriges största riktiga butik
  •  Helsvenskt
  •  3-års garanti

Vi har AAA rating

Behandling av vestibulit

Sex utan samlag

Ibland kan det vara viktigt med sexuell avhållsamhet under lång tid, för att bygga upp den förändrade huden. Ofta kan smärtan vid samlag leda till en ond cirkel, där kvinnan spänner sig inför den förestående smärtan, vilket leder till att hon blir torr och samlaget blir ännu mer smärtsamt. Det är mycket viktigt att mannen inte kommer in i kvinnan förrän hon är ordentligt fuktig. Det är inte ovanligt att tjejer har samlag i början av smärtproblematiken trots att det gör ont, detta för att inte göra sin respektive ledsen för att det gör ont för henne, tjejer är också mer måna om respektivens väl framför sig själv, för att hon själv vill ha samlag och för att normen är att män och kvinnor som har sex ska komma till samlag. Men det är viktigt att bryta smärtmönstret, så att kvinnan får njutning och lär sin kropp att sex inte är förenat med smärta.  
Rapporter har visat att många kvinnor och män till kvinnor som lider av vestibulit, tycker att fördelen med att sluta med penetrerande samlag är att de får ett mer experimenterande sexliv där kvinnorna blir mer initiativtagande i sexet. Flera kvinnor upplever också att de får enklare och fler orgasmer under sexlivet den tiden när de avstår samlag, eftersom de hade mer klitoriscentrerat sex.

Det är viktigt att förhållandet, om kvinnan har ett sådant, är öppet och förtroligt och att det hos båda parter finns en önskan och vilja att fortsätta tillsammans trots problemen. Det är viktigt att man i förhållandet kan hitta en lekfull och trygg väg tillbaka till sexlivet. Smärtsamma samlag ska undvikas, och ofta kan man försöka hitta andra vägar att finna njutning utan samlag. Sex ska vara skönt för båda parter, och då man kan finna andra vägar till njutning blir ofta samlaget mindre laddat.

Lokalbedövande salvor

Kvinnan kan bli hjälpt av bedövningssalva exempelvis Xylocain och Emlakräm som finns receptfritt på Apotek. Salvan stryks på de skadade slemhinnorna, dessa botar inte utan lindrar bara smärtan.

P-piller

Nästan alla som har vestibulit har använt kombinerade p-piller vid debuten av besvären. Detta har lett till antagande att p-piller skulle kunna nedsätta det lokala immunförsvarets effektivitet. Trots att inget samband mellan p-piller och vestibulit är helt bevisat så har det dock visat sig att mång får en klar förbättring av att sluta äta p-piller. En bidragande orsak kan också vara att samlagsfrekvensen minskar när man inte har något tillförlitligt skydd.
Om man använder kondom som preventivmedel kan man tänka på att vissa kvinnor kan vara känsliga för latex eller gummi, och därför pröva latexfria kondomer.

Glidmedel

I och med att vestibulit är ett smörjningsproblem i vulvan, så är det ett måste att alltid använd ett bra glidmedel. Läs mer om vilka glidmedel vi rekommenderar under Hjälpmedel vid vestibulit 

Bäckenbottenträning

Knipövningar kan göra det bättre på sikt. Man upptäcker när man är spänd/avslappnad. Många som lider av vestibulit har spända bäckenbottenmuskler, men samtidigt har de väldigt svag maximal knipstyrka. Så knipövningar gör att du får kontroll över bäckenbottenmuskulaturen. Läs mer om hur du gör knipövningar / läs under Knipövningar och gör likadant fast utan kulor.
I vissa fall behöver man kombinera knipövningarna med lokalbedövningskräm. Ta kontakt med en sjukgymnast som kan hjälpa dig med träningen.

Smörja underlivet

Att smörja in underlivet med mjukgörande kräm, eller vaselin, morgon och kväll kan också göra att slemhinnorna kan återhämta sig fortare. Det smörjer slemhinnan och hindrar också friktion, skav och irritation. För att dämpa klåda kan man stryka aloe vera på de irriterade områdena. Aloe vera sägs också ha en kylande effekt.
Vissa blir hjälpta tillfälligt av att smörja dagligen med Ovesterin (en kräm med östrogen, som kan hjälpa om man har torra eller tunna slemhinnor) där du har ont. Du hittar denna på Apoteket. Det är bra att rådgöra med en läkare innan du börjar med behandlingen. Östrogensalvor kan ge tillfällig lättnad i besvären, men inte bota vestibulit
Vissa blir bättre av att smörja/massera underlivet dagligen med olja ex jordnötsolja, olivolja, barnolja, intimolja (välj en utan tillsatser och konserveringsmedel). Detta tar hand om slemhinnorna. Läs mer om hur du går tillväga under Hjälpmedel vid vestibulit 

Intimprodukter

Kvinnor med vestibulit uppmanas också att vara noggranna med vilka produkter som används vid intimhygien. Man bör undvika att tvätta sig med starkt parfymerade tvålar och sluta tvätta dig för ofta. Man kan smörja sig med olja innan man duschar och sedan bara använda vatten, det är det mest skonsamma för kroppen.
Även spermiedödande medel kan vara uttorkande, och bör därför undvikas. Att använda binda istället för tampong är ett vanligt råd till kvinnor med vestibulit, eftersom tamponger torkar ut slemhinnorna. Byt också gärna till tyg- eller ekologiska bindor. Undvik också ständig användning av trosskydd och undvika alltför tajta kläder. Underkläder bör vara i bomull, och då man sover kan det vara lindrande att inte ha några kläder alls. Det kan också vara bra att tvätta kläderna med milda tvättmedel utan parfym.

Vad vi äter

Vissa menar att vestibulit kan lindras genom att äta kosttillskott med essentiella fettsyror, eftersom brist på dessa fettsyror kan leda till uttorkning av slidans slemhinnor.
Det finns några undersökningar som påvisat att om man minskar intaget av oxalat i kosten, så fick man minskade besvär av vestibulit. Livsmedel som är rika på oxalater är ex rabarber, choklad, nötter, spenat, mangold, sötpotatis, sojaprodukter, jordgubbar, gröna bönor, svart te, rödbetor, öl och vetegroddar.
Vissa bli bättre när de minskar med socker, mjölk och bananer. Som sägs göra slidsekretet segare och på sätt ger problem.

Värme/kyla

Sluta raka hela underlivet. Lämna över delen av vulvabehåringen kvar, så att det ger en skyddande luftkudde tillsammans med bomullstrosan.
Undvik kyla i alla former. Kylan behöver inte påverka just bäckenregionen, utan du kan bli kall om exempelvis fötterna eller hjässan, då detta förmodligen reflektoriskt påverkar Avslappning viktigt för hälsan.underlivskörtlarna. Värme kan upplevas som lindrande, exempelvis ett varmt bad eller en värmefilt.

Avslappning

Öva avslappning och försök att minska stressen runt dig. Mindfulness, yoga eller meditation, kan vara bra att använda sig av. 

Svamp

Exempelvis kan en långvarig antisvampterapi leda till bättring i de fall där svampodling varit positiv. Om salvor används är det viktigt att det är rätt sorts salvor, eftersom salvorna annars leder till att de redan sköra slemhinnorna blir än mer irriterade. Ibland rekommenderas svampmedel i tablettform, för att minimera irritationen på slemhinnorna. Då svampmedel tas i tablettform når det slemhinnorna via blodet.

Beröring

En metod som kan hjälpa kvinnor med vestibulit är den så kallade biofeed-back. Denna metod innebär att de överkänsliga nerverna tillvänjs beröring. Överkänsligheten kan i vissa fall lugna sig genom att man berör den ömma ytan försiktigt och under lugna former, där kvinnan känner sig trygg. Då man börjar med biofeed-back kan man använda sig av en bedövningssalva, och senare gå över till mjuka krämer eller oljor för att underlätta beröringen.
Viktigt då man behandlar vestibulit är att inte ge upp. Det är ofta en långdragen process, och man måste öva flitigt för att märka resultat. Eftersom vestibulit sällan orsakas av en enskild anledning kan det vara bra att försöka angripa problemen var för sig. Man kan till exempel använda biofeed-back för att träna nervöverkänsligheten, sjukgymnastik för att öva bäckenbottens muskulatur, samt terapi för att komma tillrätta med eventuella psykologiska och sexuella aspekter.

Rörelse

På samma sätt som motion kan hjälpa vid mensvärk, kan det hjälpa vid akut smärta vid vestibulit. Om man inte orkar jogga eller gå på grund av smärtan kan man pröva att stretcha benen, vilket kan ha en lindrande effekt. Massage kan också hjälpa, då kroppen slappnar av, och vila och/eller sömn kan hjälpa.

Hjälp av sjukvård

Akupunktur kan hjälpa vissa att slappna av i underlivet samt lindra smärtan. Terapi och samtal är andra metoder som kan hjälpa kvinnor med vestibulit, framförallt för att kvinnan ska kunna hantera sin livssituation och smärtan. Även sjukgymnastik, där kvinnan lär sig att slappna av i bäckenbottens muskulatur kan vara till hjälp.
Injektion av Botox har provats med viss effekt. Injektionen får musklerna att slappna av. Även injektion av steroider har provats. Kramplösande medicin ex. Papaverin har ibland bra effekt med få biverkningar.
Operation där delar eller hela vestibulum avlägsnas kirurgiskt. Ca 80% av de opererade blir avsevärt förbättrade. 
Antidepressiv behandling ger resultat hos en del. KBT – Kognitiv beteende terapi kan också hjälpa.

Många som söker hjälp inom sjukvården upplever att de inte blir tagna på allvar, att de får råd som att "det går över", "du ska inte ha samlag förrän du är ordentligt upphetsad" osv. Ge inte upp utan sök igen för dina problem. Om man inte tycker att man får den vård man behöver där man bor kan man alltid söka sig till en ort. Det viktigaste är att inte ge upp!

Samtliga behandlingar är jobbiga och tidskrävande. Det tar lång tid innan man ser resultat – men kämpa på.

Genom ökad förståelse för vestibulit kommer behandlingsmetoderna att kunna förbättras. Om det finns en känd bakomliggande orsak till sjukdomen ska denna åtgärdas

Ansvarig utgivare: Lis Jacobsson

Här kan du läsa mer om vestibulit och få tips på lämpliga hjälpmedel

Populärast i kategorin
Scandero Silicone Dream Glide
Scandero Silicone Dream Glide
179 kr
Köp
Info
Hygiene
Hygiene
99 kr
Köp
Info
Scandero Water Dream Glide
Scandero Water Dream Glide
139 kr
Köp
Info
Satisfyer PRO 2 Next
Satisfyer PRO 2 Next
499 kr
779 kr
Köp
Info
Autorabbit
Autorabbit
379 kr
499 kr
Köp
Info
Satisfyer Premium Kalender
Satisfyer Premium Kalender
2195 kr
11700 kr
Köp
Info
Eros Aqua Water
Eros Aqua Water
69 kr
Köp
Info
Powder
Powder
29 kr
Köp
Info