Minskad stress = ökad lust och glädje
Det är knappast en nyhet att sexlusten minskar när vi är stressade. För mycket av stresshormonet kortisol i kroppen gör dessutom att vi åldras snabbare, sänker vårt immunförsvar och bryter ner kroppen på sikt.
Tankar stressar
Våra tankar kan vara oerhört stressande för kroppen, många gånger mer än själva aktiviteten i sig. Det finns dessutom ofta en hel del att oroa sig över. I dagens samhälle möts vi dagligen av negativa nyheter.
Vad händer?
När du behöver agera snabbt, som t ex när du ska hoppa undan från en bil, så pumpas det ut adrenalin i blodet. Det är ett korttidsverkande hormon som förser dina muskler med bränsle. Detta hormon försvinner snabbt ut ur kroppen. Om du istället tänker att du ska gå försiktigt så att du inte blir påkörd av en bil så är det stresshormonet kortisol som utlöses i kroppen. Detta för att göra dig mer skärpt och alert. Detta hormon är långtidsverkande och aktiveras av det sympatiska nervsystemet.
Vad är problemet?
Om du hela tiden gör aktiviteter eller tänker tankar som gör att kortisolnivåerna flödar så blir detta oerhört slitsamt för kroppen. Kortisol är ett bränsle för kroppen. Det är inte bra att få ett överskott, kroppen kan börja bryta ner sig själv och har svårt att upprätthålla en jämnvikt och immunförsvaret sänks. Kroppen får aldrig tid till att bygga upp kroppen utan är hela tiden i det sympatiska nervsystemet, det vill säga kroppen är beredd att kämpa eller fly.
Varningstecken
Du har svårt att hitta din motivation och glädje.
Du är ofokuserad och har svårt att koncentrera dig.
Du känner dig trött men har svårt att slappna av.
Du har sömnsvårigheter.
Du känner dig lättirriterad.
Vad tänker du på?
Du tänker ungefär 60.000 tankar om dagen och om många av dem upplevs stressande för kroppen så kommer inte kortisolnivåerna hinna försvinna ut ur kroppen förrän nästa tanke dyker upp. Även om du är van att ha de tankar du har och även om du kanske inte uppfattar dem som särskilt stressande så kan din kropp ha en annan uppfattning. Fundera lite på vad du tänker på och vilka samtalsämnen du tenderar att ha. Tänk på att en negativ tanke nästan alltid upplevs stressande för kroppen.
Allt är OK
När du signalerar till kroppen att allt är ok så pustar kroppen ut och aktiverar istället det parasympatiska nervsystemet. Nu kan äntligen kroppen återgå till mer normala aktiviteter, dvs ta hand om maten, se till att näringen kommer ut till cellerna, reparera och bygga upp. Det är i detta tillstånd läkning kan ske. Det är i denna fas som du återhämtar dig. Det är ingen fara att ha mycket aktivitet, jobb eller stressa periodvis så länge som du ger din kropp utrymme för återhämtning.
Kan man sova bort stressen?
Om du har en hög stress i kroppen så förhindrar kortisolnivåerna att du kommer ner i den viktiga djupsömnen. Det är i denna fas som kroppen vilar och återhämtar sig och som är nödvändig för att du ska kunna upprätthålla en god hälsa. Det går inte att sova bort stressen för även om du sover 12-13 timmar så kommer du ändå känna dig trött då kroppen inte kommer ner i djupsömn.
Passiv vila
Under passiv vila, som t ex när du tittar på tv eller bara slappar, så kan det till och med vara så att kortisolnivåerna ökar för att tankeverksamheten ökar. Det som vi betraktar som vanlig vila kan alltså inte vara tillräckligt för att få kroppen att sluta producera stresshormoner.
Hur gör man då för att få ner stressen?
Du kan få ner tankeverksamheten genom att t ex hålla fokus på ditt hjärta. Lägg en hand på hjärtat och känn rytmen i handflatan. Du ska samtidigt fokusera på din andning och ta långa och regelbundna andetag, 5 sek in och 5 sek ut. Hjärnan har mycket svårt att fokusera på mer än två saker samtidigt. Du tar ner din kropp och ditt sinne i en aktiv vilofas för att stoppa flödet av stresshormonet kortisol.
Låt nu istället hormonet DHEA få bygga upp kroppen för att ge dig ett ökat välbefinnande och en inre balans. Hormonet DHEA utsöndras vid positiva tankar och känslor. (De känslor som har störst positiv påverkan är de s k hjärtkänslorna; dvs omtanke, uppskattning, kärlek, uppriktighet och förlåtelse). I vilken situation som helst så finns det alltid något du kan uppskatta. När du vet hur du ska göra kan du till och med behålla ditt inre fokus i vilken stressig miljö som helst. Du kanske till och med upplever det som om du blivit immun mot stress.
"Ungdomshormonet"
Hormontet DHEA kallas också "ungdomshormonet" för dess positiva verkan på kroppen och välbefinnandet. Hormonet DHEA är också viktig när kroppen ska bilda könshormonet testosteron. När kroppen är i inre balans så kommer du förmodligen att bli mer kreativ, bli friskare, få bättre minne, bli bättre på att fatta beslut, få bättre arbetsprestationer, få bättre fettförbränning och antagligen leva längre. Ingen dålig bonus!
Sjukdom
Vid ett sjukdomstillstånd är det ännu viktigare att du befinner dig i den parasympatiska nervsystemet, uppbyggnadsfasen, så att du ger kroppen chans att återhämta sig. Att släppa oron och tankarna på vilka följder sjukdomen för med sig kan vara en stor utmaning. Men tänk på att dina stressande tankar gör kroppen beredd på försvar istället för tillväxt och läkning. Fundera på hur du kan tänka för att få kropp och sinne att slappna av. Förr i tiden gick det brandvakter utanför gatorna och ropade ”Allt är väl” så att folket som låg inne och sov kunde slappna av och slippa oroa sig för att gatlyktorna skulle börja brinna. Vad du behöver hitta är en känsla av att ”Allt är väl” och vara helt ärlig i det påståendet. Kroppen går inte att lura.
Minskad sexlust
Samma sak gäller om du är orolig och bekymrad för att du har minskad sexlust eller problem att få orgasm. Det sympatiska nervsystemet är då på och kroppen är beredd till att antingen fly eller kämpa. Detta tillstånd är precis tvärtemot njutning och lust. Även här är det viktigt att hitta en attityd som får dig att gilla läget. Det känns nästan lite paradoxalt kanske. Du ska gilla något du ogillar för att få det du vill ha.
"Stress och anspänning är den du tror att du borde vara, frid och avslappning är den du är".
Kinesiskt ordspråk
Vill du ha inspiration på sexleksaker? Läs artikel Favoriter